Розвиток мозку й Омега-3: Чому це важливо для дітей


Опубликовано 23 Ноябрь 2023 в 12:00

Блог Дети в городе Кривой Рог >  Здоровье и спорт >  Розвиток мозку й Омега-3: Чому це важливо для дітей


Розвиток мозку й Омега-3: Чому це важливо для дітей

Photo: freepik.com


Що таке Омега-3


Омега 3 – це комплекс з 11 незамінних поліненасичених жирних кислот, в молекулі яких є один подвійний вуглець-вуглецевий зв'язок.

З цих кислот, головною метою яких є захист клітин внутрішніх органів від руйнування та ушкодження, виділяють кілька найважливіших для людського організму:

  • Докозагексаєнова кислота (DHA, ДГК), що стимулює обмін речовин і регулює емоційне тло. Це одна з найважливіших кислот для дитячого організму, оскільки вона бере участь у формуванні сітківки ока та центральної нервової системи малюка. Вона є головною складовою нейронних клітин, сприяє передачі нервових імпульсів. Максимальний вміст у морепродуктах та рибі жирних сортів;
  • Кислота ейкозапентаєнова (EPA, ЕПК) необхідна для зміцнення імунітету. Максимальний вміст у продуктах тваринного походження, переважно у яловичині, жирній рибі та морепродуктах;
  • Кислота альфа-ліноленова (ALA, АЛК) необхідна для нормальної роботи серцево-судинної системи, а також для шкіри, волосся та нігтів. Міститься в рибі та морепродуктах, сої, бобах, горіхах.

 

Чому дитячий організм потребує надходження ПНЖК


Омега-3 (DHA та EPA) – це матеріал необхідний для активного будівництва дитячого організму. Вони необхідні на будь-якому етапі розвитку – від формування та росту органів до покращення роботи імунної системи та правильної роботи мозку.

 

Основні функції

  • 5 частина (від 10 до 20%) всіх жирів у тканинах мозку становить докозагексаєнова кислота (DHA). Вона відповідає за розвиток нейронів головного мозку та зміцнення міжнейронних зв'язків. При правильному розвитку мінімізується ризик захворювань нервової системи у майбутньому;
  • Забезпечує приплив енергії для передачі сигналів по нейронній мережі (імпульсів), що дозволяє значно підвищити здатність сприймати та запам'ятовувати інформацію;
  • Значно підвищує гостроту зору, оскільки сітківка ока дитини та дорослої людини на 60% складається з Омега 3;
  • Значно покращує когнітивні здібності – концентрацію, увагу, пам'ять та здатність сприймати інформацію. Саме тому нормалізація рівня ПНЖК, особливо DHA, сприяє покращенню здібності до навчання та зниженню проблем у поведінці дитини;
  • Зміцнює імунітет – здатність дитячого організму чинити опір різним захворюванням, значно знижує ризик аутоімунних захворювань;
  • Значно зменшує симптоми СДВГ – утруднену концентрацію уваги, підвищену рухову активність (гіперактивність), імпульсивність (нестриманість), агресію та тривожність;
  • Покращує якість сну, роблячи його спокійним та безперервним;
  • Бореться з депресією.

 

Особливість Омега 3


ПНЖК Омега 3* – це сполуки, які самостійно організмом не синтезуються. Для нормального розвитку ЦНС дитячий організм повинен отримувати Омега 3 через плаценту ще в материнській утробі, потім при грудному вигодовуванні з материнським молоком, а при неможливості годування груддю – у складі сумішей для штучного вигодовування. Правильно підібраний раціон вагітної та годуючої жінки забезпечує надходження ПНЖК Омега 3 до організму в достатній кількості, що надалі має довгостроковий вплив на когнітивне та фізичне здоров'я малюка. Розраховано, що для отримання і підтримки необхідної кількості Омега 3 жінка в положенні повинна споживати до 340 грамів риби або відповідної кількості харчових добавок, що містять ПНЖК. Надалі зростаючий дитячий організм повинен отримувати ці сполуки на постійній основі з продуктами харчування та у складі харчових добавок.

Джерелами Омега 3 є жирна риба (скумбрія, оселедець, тунець, форель, палтус, лосось), печінка тріски, різні морепродукти, продукти рослинного походження – горіхи, конопляні та лляні насіння, рослинні олії (оливкова, рапсова). Враховуючи, що здебільшого діти не дуже люблять перераховані вище продукти, то часто педіатри призначають додатковий прийом Омега 3 у формі дієтичних добавок.

 

Дефіцит Омега 3 у дітей


Для підтримки оптимального рівня Омега 3 необхідно вживати рибу жирних порід, що не зазнала термічної обробки, 3 рази на тиждень. Враховуючи, що система травлення дитини не здатна справлятися з такою кількістю жирної їжі, дефіцит ПНЖК - це широко поширена проблема. Він розвивається у 9 із 10 дітей.

Для нормального функціонування дитячого організму баланс Омега-3 та Омега-6 має бути приблизно 1:4, насправді – це співвідношення становить 1:20. Це пов'язано з тим, що Омега-6 міститься в продуктах, які частіше і в більшій кількості включаються до раціону дитини – зелень, м'ясо, крупи, олії, молочні продукти, горіхи та багато інших.

Нестача Омега-3 у дітей може призвести до проблем у поведінці та погіршенні роботи мозку – ослаблення пам'яті, зниження концентрації уваги. При неправильному співвідношенні Омега-3 та Омега-6 з'являється дратівливість, тривожність та порушення сну.

 

Правила прийому


У зв'язку з тим, що Омега-3 відіграє важливу роль у зростанні та розвитку дитини, дуже важливо своєчасно запобігти дефіциту цих кислот в організмі.

Для дорослих та дітей мінімальна добова доза Омега-3 становить 250 мг. Враховуючи вік, дози Омега-3 для дітей становлять:

  • До року – 0,5 г;
  • Від 1 до 3 років – 0,7 г;
  • Від 4-х до 8-ми років – 0,9 г;
  • Від 9 до 13 років – 1-1,2 г;
  • Від 14 до 18 років – 1,2-1,6 г.

 

    Для підтримки достатнього рівня ПНЖК в організмі дитини треба дотримуватися найпростіших рекомендацій щодо складання раціону:

    • На постійній основі вживати морську рибу. 30-50% жирів сьомги, лосося та інших морських сортів риби – це поліненасичені жирні кислоти;
    • До раціону обов'язково слід включати рослинні олії – лляну (55% ПНЖК), конопляну (20% ПНЖК);
    • Якщо раціон бідний на їжу з високим вмістом Омега-3, то слід доповнити раціон прийомом харчових добавок.

    Щоб правильно визначити дозування та частоту прийому, треба звернутися до лікаря або уважно вивчити рекомендації інструкції з прийому.

    Капсули приймають під час їжі або через 1/2 години після їжі, запиваючи водою.

    Якщо немає особливих рекомендацій лікаря, капсули приймають протягом 3-х місяців.

     

    *самолікування може бути шкідливим для вашого здоровʼя. Перед початком прийому проконсультуйтесь зі своїм сімейним лікарем.





    Подпишись на еженедельную программку от "Дети в городе"


    Поиск